Zonnestroom

 

 

 Het ideaal

 Al een hele tijd had ik de wens om huis en hobbyactiviteiten te kunnen voeden vanuit een eigen energievoorziening. Dit om bij spanningsuitval van het net gewoon door te kunnen gaan met waar ik ook mee bezig zou zijn. Zonnepanelen paste het beste bij deze gedachte. Onderhoudsvrij, een enkele poetsbeurt daar gelaten, en de zon is gratis. In diverse publicaties is te lezen dat ze ook bij bewolkte hemel nog spanning afgeven. Met een paneel een accu opladen en daar ook in de donkere uurtjes profijt van hebben klinkt ideaal. De praktijk bleek anders.

 Een zonnepaneel geeft inderdaad spanning af als er licht op valt. Maar vermogen komt er pas echt af als de zon er vol op staat. Om ook in de winter nog voldoende vermogen beschikbaar te hebben in de donkere avonduren is er heel wat paneeloppervlak nodig en ook een forse accu. Na de eerste experimenten is het ideaal behoorlijk bijgesteld en de latere wens om alleen de meeste hobbyactiviteiten vanuit het zonnepaneel te kunnen voeden heb ik ook laten varen. Dit nadat ik wat grafieken gezien heb over de opbrengst van een PV installatie door het jaar heen.

 De eerste experimenten

In 2003 ben ik begonnen met de eerste experimenten. Bij Conrad heb ik een 120Wp zonnepaneel en een IVT laadregelaar gekocht. Via een kennis had ik het prototype van een 1000W omvormer verkregen en via mijn werk 2 zo goed als nieuwe autoaccu’s. Totale kosten? Meer dan genoeg voor vele maanden stroom bij een reguliere leverancier. Maar een hobby mag wat kosten….

Al snel bleek dat het vermogen van het paneel pas maximaal was als de zon er recht op stond. In de zomer met een onbewolkte hemel mag er enkele graden verschil in zitten, maar met een lichte bewolking zakt het vermogen als snel terug. De zon volgen levert een rendementsverhoging op van ca 30% is me verteld dus dat wordt een volgende stap.

Uiteindelijk heeft mijn hele woning in de zomer wel enkele uren op zonnestroom gedraaid maar vooral de koelkast bleek zo’n energieslurper dat meer dan enkele uren niet haalbaar bleek met 1 paneel en de beschikbare accucapaciteit.

Om rekening mee te houden

Denk aan het rendement van de omvormer. Dit zakt met het afnemen van de belasting. Een omvormer van 1000W kan een rendement hebben van 90% bij volle belasting. Belast je hem lager dan loopt het rendement terug.

Het opgegeven vermogen van een zonnepaneel is maar een beperkt deel van de dag beschikbaar en daarbij sterk afhankelijk van de hoeveelheid zon. Volgens informatie die ik laatst ergens hoorde zit er ook een behoorlijk rendementverschil in de panelen. Meetstal wordt het vermogen opgegeven bij 1000Wm2. Volgens deze informatie zitten we hier in Nederland met grijs weer op zo'n 300Wm2. Bij dat aangestraald vermogen zijn er behoorlijke verschillen meetbaar in opbrengst werd me verteld. Zeker dus de moeite waard om te onderzoeken.

 

Zonnepaneel 120Wp. Later verhuisd naar een mast tegen de gevel.

 

De eerste testopstelling met 2 autoaccu's

 

De stand van zaken

Medio 2004 is het hele experiment gestaakt. Dit wegens persoonlijke omstandigheden. In mei 2010 heb ik de draad weer opgepakt en in mijn andere woning het spul weer opgesteld. Helaas wel met een kleinere accu. Deze is echter groot genoeg om de 12V tuinverlichting een tijdje op te laten branden.

Inmiddels heb ik wat experimenten gedaan om de opstelling draaibaar te maken. Op diverse internetpagina's is daar ook wat over te vinden en lijkt het best wel makkelijk. Mijn ervaring is anders.

Laatst bijgewerkt mei 2016

Maak jouw eigen website met JouwWeb