Laadregelaar

Als laadregelaar heb ik gekozen voor een model van IVT, een serieregelaar. Dit wil zeggen dat bij een volle accu het paneel afgeschakeld wordt. De meeste regelaars werken volgens het parallel principe wat inhoudt dat ze de laadspanning begrenzen als de accu vol is. Een serieregelaar heeft als voordeel dat de volle paneelspanning weer beschikbaar is als de accu vol is. Die kan dan weer gebruikt worden om een eventueel secundair accusysteem op te laden.

Een andere reden om voor deze regelaar te kiezen was het ingebouwde display en de computerinterface. De bijgeleverde software liet een mooi grafisch display zien met daarin grafieken van laadstroom en spanning en de temperatuur van het koelprofiel. De gegevens konden ook naar een Exel bestand weggeschreven worden. Helaas liet de communicatie naar het ingebouwde display en computerinterface het frequent afweten. Omruilen voor een ander exemplaar gaf geen verbetering. Uiteindelijk heb ik de regelaar omgeruild voor een eenvoudiger exemplaar zonder display en interface. Dit in de hoop op een later tijdstip diverse gegevens via een zelfbouw interface en Labview te kunnen analiseren.

Computerweergave met IVT software 

De belasting loopt ook via deze regelaar. Dit heeft als voordeel dat de regelaar deze afschakelt als de accuspanning te laag is. Dit heeft wel een neveneffect. Als de belasting afgeschakeld is, loopt de klemspanning van de accu weer op waardoor de regelaar weer inschakelt, de accuspanning weer zakt, de regelaar uitschakelt, de klemspanning weer stijgt, enz. Dit gaat net zo lang door tot de accu behoorlijk ontladen is. Dit aan/uit/aan/uit schakelen is niet voor iedere toepassing even prettig.

Bijgewerkt 26-2-2012