Zonvolgen

Het volgen van de zon zou zo'n 25 á 30% meer energie op moeten leveren las ik ergens. Dus zeker de moeite waard om dit eens te gaan proberen. Technisch moest dit niet zo moeilijk zijn. Ik had nog een zware antennerotor die daarvoor geschikt is. Een sensor in elkaar knutselen om dit te besturen leek ook niet zo moeilijk. 2 lichtgevoelige cellen met een plaatje ertussen zodat alleen als de zon er recht op staat ze beide evenveel licht ontvangen. Als de zon er niet recht op staat valt er schaduw op een van de cellen waardoor deze een hogere weerstand heeft dan de andere. Dit is eenvoudig te detecteren. Wat elektronica en 2 relais en draaien met die handel.

Het kan natuurlijk ook anders. Via een of ander kloksysteem om de rotor te besturen. De klok vertelt dan welke richting het paneel uit moet kijken omdat de zon altijd op dezelfde tijd op dezelfde plaats staat. Alleen de hoogte verschilt en is afhankelijk van het seizoen. 

Het paneel in oostelijke richting

Twee LDR's met daartussen een schotje, hier zonder regenkapje. Al snel bleek dat de weerstand karateristiek niet gelijk liep bij afnemende lichtsterkte waardoor de richting van het paneel niet meer klopte.

Boven een bepaalde lichtsterkte neemt de weerstand nauwelijks meer af zodat bij goed weer de zon ook niet optimaal gevolgd wordt.

 

 

De testopstelling.

Links de laadregelaar. Daarvoor meters voor de paneelspanning en stroom. Achteraan twee accu's. Rechts van het midden een kastje met meter en knoppen. Dit is de  originele bediening van de rotor. Daarop ligt het besturingsprintje. Aan de rechterkant ervan een zware schakelende voeding om de tuinverlichting van spanning te voorzien als de accu's leeg zijn.

 

De LDR's heb ik vervangen door fotodiode's. Deze werken wel iets beter maar het is me nog niet gelukt om de opstelling betrouwbaar te laten werken. Aangestraald met een ledlamp op de werktafel gaat het prima, maar buiten op het paneel valt het tegen.

Inmiddels heb ik een 360gr potmeter weten te bemachtigen en een mechanische schakelklok. Hopelijk gaat het lukken om hiermee iets in elkaar te knutselen zodat het paneel de zon wel mooi volgt. Een bijkomend voordeel is nog dat de klok de besturing uit kan schakelen als de zon achter het huis verdwijnt en weer in kan schakelen als de zon het paneel weer kan beschijnen. Het paneel loopt dan gelijk naar de juiste beginstand, iets wat met de fotocelbesturing nog niet zo makkelijk is volgens mij. Maar waar haal ik de tijd vandaan om dit op te gaan bouwen...

Paneel richting zuid

Zoals op bovenstaande foto te zien is, staat de opstelling op een plat dak tussen de huizen. Verre van ideaal dus. In deze opstelling kan het draaiend paneel maar een beperkt deel van de dag de zon echt zien.

Laatst bijgewerkt 28 mrt 2015