LED buislamp
Bij De Aldi waren onlangs LED buizen in de aanbieding voor een heel leuke prijs. Ze konden dienen als vervangers van TL buizen van 120cm of 150cm (36W of 58W oude TL buiswaarde). De prijs wat dusdanig interessant dat ik er enkele heb aangeschaft voor berging en hobbyhoek. Vooral in de berging zou het een enorme verbetering in verlichting moeten gaan geven, zeker in de winter. Dan hebben TL-buizen een behoorlijk lange tijd nodig voor ze de maximale lichtopbrengst geven, als ze dat al halen.
Deze buizen kunnen in een klassiek TL-armatuur worden gedraaid na eerst de starter vervangen te hebben. Deze starter is niet meer dan een doorverbinding zodat de volle voedingsspanning op één eind van de buis terecht komt. Dit wel via het voorschakelapparaat (VSA) wat een klassieke smoorspoel moet zijn. Het werkt niet met een elektronisch VSA.
Als de buis maar aan één kant voedingsspanning nodig heeft en zelf de elektronica herbergt voor de LED's aan te sturen, heb je dan eigenlijk nog wel een VSA nodig? Als een VSA niet nodig is, kun je de buis met een paar klemmen op een plank schroeven en met 2 draden direct op 230V aansluiten. Het schema op de gebruiksaanwijzing suggereert ook deze mogelijkheid. Geen TL-armatuur nodig (maar dat staat er dan weer niet op) :) Gewoon maar eens proberen. De prijs was zodanig dat ik het experiment met het risico van defect raken wel aan durfde.
Ik verwachtte aan een eind van de buis een doorverbinding te vinden. Meten met een ohm meter gaf een waarde 20 ohm. Er bleek een keramische weerstand en een temperatuurzekering van 150gr in te zitten...
In de buis een lange printplaat met veeeel LED's
Aan het eind een elektronisch VSA.
De rest hierna hoort eigenlijk op de 'KNUTSELS' pagina te staan.
Geen echt TL armatuur maar een plank met twee gereedschapsklemmen en een kroonsteentje om spanning op een van de uiteinden te zetten. Geen beveiligingsweerstand en zekering. Hoe lang gaat het goed? Ik moet de aansluiting op de centraaldoos nog verbeteren. Daar kunnen dan ook glaszekeringen gemonteerd worden.
Het eindresultaat. Twee LED lampen van 20W die een gloeilamp van 75W vervangen. Minder stroomverbruik, meer licht en dit zou 25.000 uur mee moeten gaan. Jammer is wel de schaduw op de bovenste spullen in het wandrek die veroorzaakt wordt door de ladder die ook tegen het plafond hangt. Daar had de lamp minder last van omdat deze lager hing. Aan de rechterkant is een spatwaterdicht armatuur te zien boven de werkbank waar nu ook een LED lamp in zit. Dit armatuur hing er al. Anders had ik ook hier voor de oplossing met gereedschapsklemmen gekozen.
11 feb 2017
Maak jouw eigen website met JouwWeb