Museum 1

In Neerkant is een leuk museum over "techniek van 1900 tot heden en een vleugje nostalgie" aldus de folder. Ook dit is een uit de hand gelopen hobby van iemand die van verzamelen houd. Ooit begonnen als klein privémuseum boven een winkel en inmiddels uitgegroeid tot een museum met zo'n 30 vrijwilligers in een oud pand van een bank. Er zijn enkele ruimtes van vroeger nagebouwd zoals een keuken en huiskamer. Maar ook de winkel van de oprichter heeft een plaatsje gekregen. De eigenaar doet nog steeds kleine reparaties aan spullen waar een stekker aan zit, mits het niet te modern is.

We dachten, na de website ven het museum bekeken te hebben, het in zo'n anderhalf uur wel gezien te zullen hebben. Het zijn er uiteindelijk bijna 3 geworden. En nog was die tijd te kort om alles uitgebreid te bekijken, mede door de leuke rondleiding die we er gratis bij kregen.

Hieronder een kleine foto impressie die het museum eigenlijk te kort doet... (Dit is de gratis versie van Jouwweb. Daarom helaas geen dia voorstelling o.i.d.)

 

Als je binnen komt valt je oog direct op een aantal oude tv's. Ook staat daar een remake van de Nipkov schijf tussen waar het ooit mee begon. Links is nog het nagebouwde elektronica winkeltje te zien.

 

In het winkeltje o.a. radio met ingebouwde multitrack bandrecorder: Schaub-Lorenz Music-Center 5001. Deze was goed voor 46,2 uur luisterplezier als er op de radio eens niks aantrekkelijks te beluisteren was. Wel eerst zelf de 126 sporen 4" band vol zetten met muziek.

 

Ook in het winkeltje een zelfbouw stereo buizen versterker met EL84's.

 

Een hoek met kleine radio's, draagbare radio's en auto radio's.

 

Nog meer tv's. Ook, in het midden, een draagbare VHS recorder zoals ik die zelf ook ooit gehad heb.

 

De binnenkant van een oude zwart-wit TV. In die tijd nog helemaal met buizen (radiolampen) uitgevoerd. Aan de onderkant (niet op de foto) een spinnenweb van draden weerstanden en condensators.

 

De binnenkant van een kleuren TV. Behalve de beeldbuis alles met transistors en ic's.

 

Bandrecorders in diverse soorten en leeftijden. Ook platenspelers zoals die bij de mensen thuis veel stonden. Links is nog een stukje van een juke box te zien.

 

De nieuwste aanwinst van het museum: een radio met platenspeler en draadrecorder. De draadrecorder was de voorloper van de bandrecorder. Het geluid werd op een heel dunne staaldraad opgenomen.

 

Heel veel meetapparatuur. Rechts de voorraad kast waar nog steeds onderdelen in liggen.

 

Reparatie werkbank met koolbooglamp als verlichting.

 

Als je denkt dat handwerk geen denkwerk is...

 

Handwerk. Zo werd er vroeger een ontvanger of versterker gebouwd.

 

Door de komst van transistors kon alles veel kleiner gebouwd worden. Dit is een FM ontvanger in een sigarendoosje.

 

Een ruimte met o.a. heel veel foto en film apparatuur.

Ook oude medische spullen hebben er een hoekje gekregen.

 

Atributen van de donkere kamer: ontwikkeltanks voor rolfilms. Vergroter en ontwikkelbaden. Ooit voor veel geld gekocht. Nu, dankzij de digitale revolutie, niks meer waard.

 

De goei kamer.

 

Mag ik effe bellen?

 

Voor in de keuken: koffiezetters en broodroosters.

 

Een keuken die nu niemand meer wil.

 

Nog een keukenhoekje met rechts wat oude handwas attributen.

 

Wasmachine evolutie.

 

Een met oud porselein gedekte tafel in "Annie's huukske".

 

Kinderspeelgoed uit de tijd dat er nog buiten gespeeld werd. Een katapult. Haktollen. Een klos om vliegertouw op te wikkelen.

 

Ook gereedschap van andere ambachten heeft een plaatsje gekregen.

 

Er is eventueel ook een ontvangstruimte beschikbaar voor groepen. Onder het projectiescherm video recorders van zowat elk uitgebracht systeem.

 

 

 Tot ziens!

27-jan-2015. Bijgewerkt 2-aug-2015

Maak jouw eigen website met JouwWeb