DAB radio project

Van een gulle gever kreeg ik een DAB radio waar hij niet helemaal tevreden over was. Na het ding geprobeerd te hebben begreep ik waarom. In huis moet je echt een plaats zoeken waar het DAB signaal goed te ontvangen is anders komt er geen geluid uit. De FM ontvangst was een stuk beter, maar daar koop je geen dure DAB radio voor. Of het aan het uitgezonden signaal ligt of aan de gevoeligheid van de ontvanger weet ik niet. Voor mij werd het de start voor weer een nieuw project.

 

Een afbeelding van de gekregen ontvanger.

 

Al vele jaren maak ik gebruik van een klokradio om 'smorgens wakker te worden. Die stond lange tijd afgestemd op Grootnieuws radio op 1008KHz, een AM middengolf frequentie. Sinds 1 januari 2019 is die zender uit de lucht en ze zit niet in FM op de kabel bij Ziggo. Om deze toch te kunnen ontvangen zijn er twee mogelijkheden: Internet of DAB. Ik heb geen hoge pet op van de betrouwbaarheid van Internet dus keek ik al een tijdje uit naar een DAB radio. Dit met de bedoeling om daar een FM zendertje aan te hangen en deze zo te koppelen met de klokradio in de slaapkamer. De 'afgekeurde' DAB radio zou hiervoor omgebouwd kunnen worden.

Een kastje van een niet meer gebruikt project lijkt net groot genoeg om het geheel in te huisvesten. Het FM zendertje zit al op de bodem gemonteerd. Die dingen kosten haast niks als je zoiets in China besteld.

De bouw is al een aardig eind gevorderd. Het front van de radio is verkleind en in het deksel van het kastje heb ik een uitsparing gemaakt en het restant van het front in gelijmd.

Voor de DAB antenne heb ik een BNC aansluiting gebruikt. Ook zitten er tulp (cinch) pluggen op als lijn uitgang voor een koppeling met de stereo in de huiskamer. En de oorspronkelijke LS uitgang is voorzien van een Din chassisdeel voor extra luidsprekertjes in de keuken of monitor LS tijdens het afstemmen.

Alles past er maar net in.

De proefopstelling om de betrouwbaarheid te testen. Aan de uitgang van de FM zender hangt nu nog een kleine antenne. Het bereik is net groot genoeg om de slaapkamer storingsvrij van signaal te voorzien.

De uiteindelijk definitieve plaats in de meterkast. Van hieruit zijn zowel de slaapkamer, huiskamer, keuken en zolder bereikbaar via lege buisleidingen of een simpel gaatje in de muur (huiskamer). De DAB antenne heeft tijdelijk een plaatsje gekregen op de zolder maar doet het prima daar. Aan de uitgang van de zender zit een instelbare verzwakker om de FM ingang van de klokradio niet op te blazen. Het uitgang signaal van het zendertje lijkt me niet al te groot maar ik wilde het risico niet nemen.

Mijn zelfbouw 3 elements DAB antenne.

28 jan 2019

Maak jouw eigen website met JouwWeb