Winslag?

Is het een winkel of is het een opslag?

Onderweg naar een cursuslocatie in Eindhoven zag ik iets wat er uit zag als een slecht georganiseerde WINkel. Het zou ook een opSLAG kunnen zijn van iemand die geen afstand kan doen van oude elektronica. Er hing een lap voor de etalageruit die te klein was om alle inkijk af te dekken. Ik had niet de tijd nog de vrijmoedigheid om te kijken of de deur open was. Met mijn telefoon toch snel wat foto's gemaakt.

(Op deze pagina heb ik veel foto's en teksten op een bepaalde manier ingedeeld. Op een andere Pc zag ik dat de indeling niet altijd gehandhaafd blijft. Baalen.)

 

De rechterkant van dit pand ziet er toch echt uit als winkel.

 

Oud spul en niet geprijsd.

 

Tegen de achterwand: veel buizentuners en versterkers.

 

Tegen de zijwand ook veel buizen apparaten.

Een tijd later een heel oude luidspreker in de etalage.

 

De eerste foto's zijn gemaakt omstreeks 2006. Eind 2014 kwam ik, op weg naar een nieuwe cursus, er weer langs. Het was niet veel veranderd.

______________________________________________________________________________________________________________________

Oktober 2015:

Enkele maanden geleden wist iemand me te vertellen dat de eigenaar van dit pand was overleden. Ook wist hij me te vertellen dat hetgeen er van de straat af zichtbaar was, maar een heel klein deel was van wat er in het pand en aangrenzende panden is opgeslagen.

De erfgenamen hebben, op verzoek van de overledene, heel wat tijd gestoken in het aan de man brengen van de spullen. Hij wilde dat alles een goede bestemming zou gaan krijgen. In okt 2015 ben ik er gaan kijken en heb me verbaasd over de spullen die er te koop werden aangeboden, beseffend dat het slechts een zeer klein deel is van wat beschikbaar gekomen is. Het winkeldeel was opnieuw ingedeeld met andere spullen dan op bovenstaande foto's is te zien. Veel van wat er staat is nu geprijsd. Foto's maken was toegestaan. Dat heb ik bij mijn bezoekjes dan meestal ook gedaan. Het resultaat is hieronder te zien.

 

De winkelverkoop is gestopt op Koningsdag 27 april 2017.  (6 aug 2017: Tijdens een ongepland bezoek aan Eindhoven zag ik dat er ontwikkelingen zijn en er op 2 sept weer een (eenmalige?) verkoop is, zie onderaan deze pagina.)

 

De etalage op 17 okt 2015. De meeste artikelen zijn voorzien van een prijsje.

 

De planken aan de achterkant zijn nu gevuld met o.a. oude radio's. In de nis rechts bakken met onderdelen.

Deze ziet er nog aardig uit.

 

Tegen een zijwand nog meer radio's, luidsprekers en andere dingen.

 

Opknappertje. Die zijn in ruime mate aanwezig vandaag.

 

Ook versterkers zijn in ruime mate aanwezig. Geloso, Philips, merkloos...

Een kaartje ergens tussen de spullen neergezet.

 

Nieuwe koptelefoon voor je MP3 speler nodig?

 

Uit de tijd dat nog niemand van computers of MP3 spellers had gehoord.

 

Racal ontvangers. Jarenlang een gewilde ontvanger bij luister- en zendamateurs. Verstopt op de grond achter een paar stoelen.

 

Nieuwe oude onderdelen. Veelal per zak verpakt.

 

Nieuw oud onderdeel. Per stuk verpakt. Oud leger spul?

 

Lampen. € 1,50 per stuk. De afstemogen, in het doosje vooraan, zijn duurder.

 

Allerhande soorten luidsprekers. Links een uit een elektronisch orgel. Rechts een oud gedecoreerd model.

November 2015

Nog maar eens gaan kijken. Weer veel andere spullen stonden er uitgestald. En ook nog wat van de dingen die hierboven op de foto's te zien zijn.

Legerspullen en koffergrammofoons.

 

Radio's oud en heel oud.

 

Nog meer radio's en ook luidsprekerboxen en andere dingen. Links bakken met losse onderdelen, meest condensatoren.

 

Een hoekje met porseleinen artikelen. Een kacheltje. Schakelaars, fittingen en nog meer wat vroeger in de installatiewereld werd gebruikt. Ook isolators voor weide afrastering ontbraken niet.

Januari 2016. Weer andere spullen.

 

Amroh en Mu-volt trafo's en hf spoelen. Midden vorige eeuw geliefd bij de zelfbouwer. Goed en betaalbaar.

 

Een zelfbouw project met o.a. een Amroh voedingstrafo.

 

Thordarson trafo's, nieuw in doos. Ooit het neusje van de zalm in de audio zelfbouw wereld.

 

Selenium gelijkrichters, nieuw en gebruikt.

 

Als je niet weet wat je met je oude grammofoonplaten moet doen, kun je er altijd nog een tijdschrifthanger van maken.

 

Mei 2016.

Weer eens 'n bezoekje gebracht. Er stonden weer andere dingen in de winkelruimte. Ook waren er meer ruimtes toegankelijk gemaakt.

 

Restanten van hoornluidsprekers

 

In een ruimte die er bij gekomen is, een rek met allemaal Unitran trafo's.

 

Een HiFi transformator, 5 - 40.000Hz, +/-1dB!

 

Zouden bovenstaande transformator en deze buis een goede match vormen?

 

Er is een tijdje een enorme collectie LP's aangeboden geweest.  Toen ik na mijn bezoek op het idee kwam om een verzameling platen aan te gaan leggen van een artiest uit mijn jeugd, bleek alles al verkocht aan een andere verzamelaar

Mocht je behoefte hebben om zelf platen te produceren: hier een platensnijmachine.

 

Juli 2016

Zaterdag 30 juli: weer andere spullen in de etalage. Rechtsboven een forse zendbuis. En op straat, het was mooi weer, enkele aanbiedingen, 10,- Euro per stuk.

 

De zendbuis bleek van Siemens te zijn, en met veren opgehangen in de doos.

 

Bij binnenkomst viel mijn oog op een paneel met een viool uitsparing. Dit bleek een vlakke luidspreker te zijn (2 stuks) met zicht op de achterkant.

 

Tegen een zijwand nog steeds diverse radio's, wel andere dan bij mijn vorig bezoeken, en andere zaken. Links op de plank 'snoepzakken' met onderdelen.

 

Voor de liefhebber: een heel oude buizentester.

 

Een Philips toongenerator. Het eerste model?

Een draadrecorder.

 

Een mooie Bi Ampli radio.

Een marine ontvanger?

Een meetontvanger.

 

Op het aanrecht in de keuken ringkertrafo's in de aanbieding.

De deur naar de kelder stond open en er brandde licht. Rekken vol met allerlei trafo's. 

 

September 2016

Na de vakantie ben ik weer gaan kijken. Diverse dingen die eerst binnen te bekijken waren stonden nu in de etalage zoals de buizentester, de Bi-Ampli radio en ringkerntrafo's voor 4,- Euro per kilo. Buiten, onder het etalageraam, stonden weer wat aanbiedingen voor 10,- Euro.

 

Als je op zoek bent naar een oude lamp voor je restauratie project, goede kans dat ze hier te vinden was.

 

Een antenneversterker uit 1939.

 

Een wandversterker zoals deze vroeger in kerken werd gebruikt.

 

Koffergrammofoons.

 

Een vette buis, TB3/2000 Leuk voor een flinke (HF)buizenversterker.

 

Een kast met Geloso radio, versterker en veel schakelaars.

 

Een Bell en Howell geluidsfilm projector.

 

Platenwisselaar met radio. Zelf opknappen...

 

Nog meer koffergrammofoons. Ook 3 luidsprekerzuilen voor een mobiele geluidsinstallatie.

 

Een prachtige radio met platenspeler en draadrecorder. De rekening van de vorige eigenaar ligt er nog bij. Zou het opschrijfboekje wat er voor ligt, bedoeld zijn om een bod uit te brengen?

 

Het toeval wilde dat ik een week later weer in buurt was. Dus ook even naar de winkel geweest. Het was prachtig weer en ook daarom zal er weer wat spul buiten gezet zijn. Eenmaal binnen kreeg ik snel een beker koffie en was het weer kijken of er voor mij bruikbaar hobbyspul te vinden was. Natuurlijk was er nog volop mooi spul aanwezig maar niets wat geschikt was voor een van mijn actuele hobby projecten. Ruimte vullende leuke hebbedingen heb ik al teveel...

 

Mooi zonnig weer zodat de winkel ook weer naar buiten kon worden uitgebreid.

 

April 2017

Eind april 2017, Koningsdag, is de winkelverkoop (tijdelijk, zie onderaan deze pagina) gestopt. Niet dat alles al verkocht was, maar soms is het gewoon lang genoeg. Er is nog wel verkoop via Marktplaats en dergelijke sites (welke weet ik helaas niet). Een van de laatste verkoopdagen in April ben ik nog een keer gaan kijken en heb nog snel wat foto's gemaakt voor zover dat door de drukte mogelijk was. Deze keer was ook de hal achter het pand open. In een gedeelte hiervan, een garagebox, stonden spullen die per kilo verkocht werden, mits niet geprijsd.

 

Kleine oude lampjes met een tuitje aan de bovenkant waarmee ze vacuum gezogen zijn.

 

Nog meer lampjes. Daaronder een hele rij peerdrukkers in plastic zakjes.

 

Zoals je op de foto's hierboven hebt  kunnen zien betreft het meeste wat er verzameld was oud audio materiaal (versterkers en radio's), of onderdelen om dit zelf te bouwen (TV's heb ik er niet gezien). Maar dan wel uit het buizentijdperk.

Zelf heb ik er een dikke HS voedingstrafo en wat LP's gekocht. Misschien was het ook maar goed dat de prijzen vaak mijn hebbedingetjesbudget ver te boven gingen. Terug kijkend door de foto's die ik er gemaakt heb, niet alles staat op deze site, stonden er heel veel leuke dingen tussen die ik graag gehad zou hebben maar mijn hebbedingetjesruimte is al meer dan vol, mijn vrouw geen liefhebster van dit soort oude spullen, en onze inrichting is meer Ikea stijl i.p.v. Retro. Ook was er genoeg spul voor leuke nieuwe projecten met een nostalgisch tintje. Maar ook mijn projectopslagbuffer is al meer dan vol, en het duurt nog wat jaren voor ik met pensioen mag...

 

Enkele dagen na Koningsdag 2017 moest ik voor een congres in Eindhoven zijn en ben ik ook nog even langs de winkel gereden. Gewoon omdat ik benieuwd was hoe het erbij zou staan. Zou alles al opgeruimd zijn? Zou de etalage afgeplakt zijn? Niets van dit alles. Alleen een bordje op de deur: Sorry we're closed.  Op de deur hing ook een artikel uit het Eindhovens Dagblad. Dit was ook op internet te vinden met een leuk filmpje er bij. De etalage stond nog steeds vol met spullen, alsof ze zo weer open zouden gaan. Dat is later ook nog een tijdje gebeurd, op de eerste zaterdag van de maand. 

Ook wordt (werd?)er veel via marktplaats verkocht als verkoper Kruisstraat64. Maar daar lijkt de verkoop gestopt te zijn.

 

Het snuffelen tussen al de spullen is voorbij.

Niet dat alles al verkocht is.

Klik op het plaatje voor het interview in het Eindhovens dagblad.

Begin augustus 2020 ben ik er nog een keer langs gereden om te kijken hoe de winkel erbij stond. Zo goed als alles was weg. En ook het plafond lag er gedeeltelijk uit. Er stonden nog wat spulletjes. Misschien iets voor de toekomst als decoratie als het pand een nieuwe bestemming krijgt? Welke bestemming weet ik ook niet. Ik heb iets gehoord van studentenhuis. Hopelijk wordt het dat en blijft het pand nog gespaard voor de sloophamer. Dan zou er weer een stukje historie van Eindhoven verdwijnen, en ook de stolpersteinen voor de deur van het pand hun functie verliezen.

 

November 2020. Het pand staat er gelukkig nog en krijgt een opknapbeurt. Een bedrijf is bezig met nieuwe kozijnen. Binnen is nauwelijks nog iets te zien van de rijke verzameling die er ooit  opgeslagen is geweest. Toen ik goed keek dacht ik nog een paar oude spulletjes te zien, maar zeker weet ik dat niet. Anders dan deze foto doet vermoeden was het schemerig en binnen te donker om goed te zien wat er nog meer stond dan wat gereedschap voor de verbouwing. Misschien verneem ik nog eens wat de bestemming is geworden.

Juli 2021: Via wat gegoogle ben ik erachter gekomen dat het pand omgevormd is tot appartementen.

***THE END***

 

Nawoord: De hierboven getoonde situatie, en wat mijn vader een aantal jaren geleden voor ons achter liet, heeft me wel aan het denken gezet. Ook voor mij houd het eens op. De spullen die ik in de loop van de jaren heb verzameld, kan ik dan niet meenemen (en zijn aan de 'andere kant' waarschijnlijk helemaal niet interessant meer). Het zijn anderen die dan alles op moeten ruimen en dat zal dan veelal afvoeren worden naar het recycle station. Een extra reden om selectiever te kiezen als ik op beurzen en rommelmarkten rond loop.

 

 13 jan 2015, update mrt 2022

(Deze webpagina is zonder medeweten van de verkopende familie tot stand gekomen. Ik hoop dat

ze er toe bij heeft mogen dragen dat veel spullen een goede nieuwe bestemming hebben gekregen.)

Maak jouw eigen website met JouwWeb