Discolamp

Een vriend vroeg of ik kans zou zien om de discolamp van zijn zoontje te voorzien van een kleurendraaischijf.  Lamp en een geschikt motortje zouden worden aangeleverd. Kon niet moeilijk zijn dacht ik. De lamp bleek een imitatie PAR36 spot te zijn en het motortje kwam uit een oude magnetron en werd geleverd met de steun waarop normaal het plateau lag voor het te verwarmen eten. De draaischijf moest ik zelf maken.

Die draaischijf met verschillende kleuren was nog het meeste werk. Waarvan kon ik die maken? Plaatmateriaal heb ik nauwelijks in huis, en om bij een bouwmarkt een hele plaat te gaan kopen om een schijf van ca 30cm te kunnen maken vond ik wat duur. Uiteindelijk zag ik ergens tussen mijn hobbyvoorraad het restant van een ingekorte (mdf)achterwand van een boekenkast liggen, groot genoeg voor de schijf van 30cm. Na wat meten wist ik hoe groot de gaten voor de folie moesten worden en op welke afstand van het hart deze gemaakt moesten worden. Het voordeel van hout is dat het met simpele gereedschappen te bewerken is, dus optimistisch de meergatenzaagset gepakt die ooit goedkoop bij een supermarkt was aangeschaft. Als snel kwam ik erachter dat de donkerblauwe kleur van de zaagtrommels niet van het harden kwam, maar was aangebracht om het geheel een professionele uitstraling te geven. Het is uiteindelijk wel gelukt om de gaten in het hout te krijgen maar na afloop lieten de tanden van de zaagtrommel prachtige gladde botte 'punten' zien. Dat zo'n set eigelijk voor eenmalig gebruik is, zetten ze niet in de folder. Ik had beter moeten weten gezien de prijs....

De complete gatenzaagset

Botte punten

Nadat de gaten gemaakt waren en de voorkant met een spuitbus velgenzilver een kleurtje had gekregen moest er nog kleurenfolie voor de gaten. In een ver verleden had ik ergens folie op de kop weten te tikken die gebruikt werd voor toneelspots. Dat kwam nu goed van pas. Deze heb ik met lijmspray op de schijf geplakt. Blauw bleek niet erg 'kleurecht'. Het leek bijna wit toen er eenmaal licht doorheen ging. Daar heb ik later met documentplakband nog een extra vel tegenaan geplakt.

Het eindresultaat. Voor de stevigheid is de schijf wat groter dan strikt nodig voor het lichteffect.

3-3-2012