Stand-by killer

Door een aanbieding heb ik me laten verleiden om een stand-by killer aan te schaffen. Dit met de bedoeling om deze tussen een van de hier aanwezige computers met randapparatuur en het stopcontact te zetten. Ik had begrepen dat deze dingen de stroomtoevoer onderbreken als het afgenomen vermogen gedurende een bepaalde tijd beneden ca 15W is. Zou dat wel werken voor de door mij gekozen toepassing?

De gebruiksaanwijzing bracht uitkomst. Kort samengevat: "Sluit alle apparatuur aan. Zet deze dan op stand-by en schakel dan de schakelaar uit met het knopje op de voorzijde". Klinkt goed. Maar hoe doen ze dat? 

Een schroevendraaier is hier nooit ver weg dus het ding maar eens open gemaakt. Er bleek o.a. een stroomtrafootje in te zitten en een microprocessor. 

Componentzijde met uP en andere componenten.

 

Andere componentzijde met o.a. stroomtrafo (zwarte blok met witte draad), relais en voedingstrafootje. Ook nog een 'telefoonconnector' voor het aansluiten van een extra infra-rood ontvanger, die voor deze toepassing niet wordt gebruikt.

 

Nadat de Pc met randapparatuur was aangesloten en het ding geprogrammeerd was bleek het nog te werken ook! Als na gebruik de Pc wordt uitgeschakeld via START > UITSCHAKELEN en de monitor automatisch in de standby stand gevallen is dan schakelt na korte tijd de stand-by killer alles, PC monitor en printer, uit. Met het knopje voor op de stand-by killer is heel het spul weer in te schakelen.

Helaas bleek na een paar weken dat het relais niet erg blij is met de hoge inschakelstroompiek van de PC en andere randapparatuur. Het gebeurt soms dat het contact vast vonkt en het relais blijft plakken. Een flinke tik op de behuizing en het contact komt weer los. Niet ideaal maar komt gelukkig niet dagelijks voor.

 

<27-09-2012, laatst bewerkt 10 feb 2015