USB powerswitch

Na een tijdje de stand-by killer voor de Pc in gebruik te hebben ontstond de behoefte aan een verbeterde versie. Eentje die wel betrouwbaar uitschakelt als de Pc wordt uitgeschakeld. Het idee was dat dit met de spanning vanuit een USB poort zou moeten kunnen. Daarmee zou simpel een solid state relais geschakeld moeten kunnen worden. Dus maar weer eens de junkbox in gedoken op zoek naar bruikbare onderdelen hiervoor. Daar lagen nog: een draadloze schakelaar in zonder bijbehorende zender. Een stevig maar compact solid state relais. Een USB kabeltje, ook ergens van overgehouden. Ook lag nog ergens een voor 5V geschikte supercondensator. Wel handig om het relais van spanning te voorzien als de Pc nog niet is ingeschakeld. En zowaar ook nog een klein drukknopje.

Na enkele uurtjes knutselen was het geheel klaar. Na de eerste keer aansluiten op de Pc bleek dat de USB spanning enkele seconden nodig had om in te komen en het drukknopje kon worden losgelaten. Daarom nog een circuit met een elko en transistor toegevoegd.

Een draadloze schakelaar. Waardeloos als de juiste zender ontbreekt. Daarom was hij ook maar 1 Euro zag ik op een stikker op het doosje.

 

Moderne printen hebben aan beide kanten onderdelen zitten.

 

Programmeerbaar voor diverse kanalen.

 

Print eruit. Solid state relais er in. Er was nog net ruimte voor de supercondensator bovenop het relais. De later toegevoegde transistor en elko staan niet op deze foto.

Het opto relais is natuurlijk voorzien van een triac en niet van een transistor zoals op dit schema. Het tekenpakket had niet het juiste symbool :(

Het resultaat. Lampjes zitten er niet in.

17 feb 2020. bijgewerkt 22 feb 2020

Maak jouw eigen website met JouwWeb