USB lader

Een tijdje geleden klaagde mijn vrouw dat haar MP3 speler zo snel leeg was. Ook na uren opladen gaf het ding nog maar hooguit enkele minuten geluid. Het maakte ook niet uit of het powerschakelaartje op de speler aan of uit stond tijdens het laden. "Dan zal de accu wel versleten zijn" dacht ik. Dus via internet een nieuwe accu besteld en er in gezet. Dit bleek niet te helpen. Ook laden met een andere lader of USB aansluiting van een PC bracht geen verbetering. Uiteindelijk bleek het bij de speler geleverde snoertje defect te zijn. (Nooit er aan gedacht een ander snoertje te proberen...) Toen is het idee ontstaan om een USB lader te maken met een stroommeter in het laadcircuit.

Onderdelen genoeg. Een kastje, met inhoud, van een door een ander opgeruimd hobbyproject. Een kleine trafo, brugcel, 5V regelaar en nog wat andere componenten. En natuurlijk een mooie ouderwetse analoge meter! Maar wat is de maximale laadstroom die geleverd moet kunnen worden? Ik las ergens dat die officieel 500mA is. Maar ik ben ook al weer hogere waardes, tot 1A, tegen gekomen. Eerst maar uitzoeken voor ik er aan begin.

 

Een oude knutsel en mA-meter. De schaal moet nog worden aangepast voor een groter stroombereik.

 

500mA blijkt inderdaad een waarde te zijn bij een standaard USB downstream poort, maar laders mogen tot 1,5A laden. De 100mA meter is hiervoor dus veel te klein. Ook het trafootje wat in de oude knutsel zit trekt dat niet. In de rommelbak lag nog een 1A meter, ombouwen van de andere dus niet nodig, en ook een zwaarder trafootje. Tijdens mijn internetzoektocht kwam ik ook een schema tegen waarmee een spanning op de datapennen van de USB aansluiting wordt gezet. Dit schijnt nodig te zijn voor sommige apparaten om te laden. Dus dat heb ik er ook maar ingebouwd. Later zag ik een lader waar dit niet in zat, dus niet nodig? Nog een keer uitzoeken.

 

 

Trafo, brugcel en 5V 1A spanningsregelaar, wat spullen uit de rommelbak, en nog wat uurtjes knutselen en zie daar: een USB lader geschikt voor 1A laadstroom. De manier van bouwen komt niet door een CE certificering heen, maar dat hoeft ook niet als ik hem alleen zelf maar gebruik.

 

Het resultaat.

 

Laden maar:

De MP3 speler waar het mee begonnen is.

 

Een lege telefoon.

 

Een andere lege telefoon.

Een lege smartphone.

 

Een TomTom

31 jan 2015. update 21 jan 2017