12V voeding

Door de aanschaf van een koelbox op 12V voor in de auto ontstond de behoefte aan een kleine stevige 12V voeding. In de rommelbak lag nog een geschakelde 12V voeding van 11A (geforceerde koeling) uit een LCD monitor. En er op diverse rommelmarkten zijn voor weinig geld kastjes met printerschakelaars te koop. De kastjes hiervan zijn groot genoeg om zo'n voedingkje in te bouwen. Een netsnoer en twee aansluitklemmen erbij en je hebt een leuk compact voedingkje wat voor veel toepassingen geschikt is, ook voor het voeden van zo'n koelbox.

 

De originele schakelbox. Deze had een plastic frontplaatje met daarachter metaal. In de box een flinke bos draad om de twee 25 polige connectoren om te kunnen schakelen.

 

Het resultaat na enkele uren knutselen: een 12Vdc voeding, geschikt voor 11A piekstroom en zo'n 6A continu. Waarom dit verschil? De voeding zelf kan 11A leveren mits geforceerd gekoeld! Voor geforceerde koeling is in dit ontwerp geen plaats. Daarom een lagere continu stroom, wel genoeg voor de koelbox. En bijvoorbeeld een 12V printboormachientje kan er ook prima op draaien, zelfs als het wat zwaarder wordt belast. Dit is meestal maar kortstondig. Om toch wat koeling te hebben, heb ik in de bodem een partij gaten geboord en de achterkant een stukje lager gemaakt zodat er wat lucht door kan stromen. De gaten waar eerst de connectoren zaten heb ik afgedekt met een stukje printplaat. De bedrading heb ik proberen weg te houden van de koelprofielen zodat ze weinig te lijden heeft van het eventueel heet worden hiervan. Helaas is de ruimte wel te klein om er een autosigarettenaanstekerpug in de monteren voor de koelbox. Dat los ik op met een verloopkabeltje.

 

De A/V meterdisplays uit China waren erg goedkoop. Die er nog maar in geknutseld.

29 dec 2016. laatst bewerkt 28 nov 2018

Maak jouw eigen website met JouwWeb