Radiatorfans
Om het rendement van je verwarmingssysteem te verbeteren zijn er ventilatorsysteempjes te koop die je onder een radiator monteert. Er wordt een rendementsverbetering belooft van ca 20% als ik goed begrepen heb. Dat is natuurlijk heel leuk, maar die dingen kosten aardig wat geld. Ik kreeg de mogelijkheid om zo'n set uitgebreid te bekijken waardoor ik een goed beeld kreeg hoe het spul in elkaar zit. Kleine ventilators, 60x60x15mm, in een kunststof behuizing die met neodine magneetjes onder, of tussen, een radiator 'geplakt' wordt. Als voeding een12V stekker voeding. En een thermostaatblokje wat ook met neodine magneetjes tegen de radiator geplakt wordt. Alles elektrisch aan elkaar gekoppeld met standaard DC plugjes. Dit alles gezien hebbend dacht ik: dat moet goedkoper kunnen! Dus op Internet naar spullen hiervoor gezocht. Natuurlijk kom je dan al heel snel in China terecht. Waarom geen Europese leverancier? Dikke kans dat zij hun spullen ook daar vandaan halen (en er dik aan verdienen).
De eerste proefopstelling met 12V ventilators gekocht op een rommelmarkt. Niet geschikt voor gebruik in de praktijk. Ze bleken erg veel geluid te produceren en teveel lucht te verplaatsen. Dat kon ik mooi vergelijken toen ik de commerciële set in handen kreeg.
Gevonden op een Chinese website. Precies de maat zoals die van de commerciële set. En een heel leuk prijsje. (Een soort dagprijs merkte ik later.)
Plank met gaten van ca 6cm waarvan de helft voorzien gaat worden van ventilators.De gedachte hierbij is dat de luchtstroom die veroorzaakt wordt door de ventilators de omgevingslucht ook in beweging zet. Een soort venturi systeem.
Om de gaten netjes op afstand te kunnen boren had ik een boormal gemaakt. Gaten op 7,5cm afstand. Boormal gemaakt van een stuk van de zijwand van een defecte vaatwasser.
Handig, zo'n kolomboormachine.
Al heel snel was ik erachter dat het lastig is om het gezaagde hout uit de gatenzaag te peuteren. Daarom eerst de gaten aan een kant van de plank met de kolomboormachine gedeeltelijk geboord, een paar mm laten staan. Daarna vanaf de andere kant de rest met een handboormachine. Er steekt voldoende hout onder de gatenzaag uit om het makkelijk te kunnen verwijderen.
Om de ventilators netjes in een lijn vast te schroeven, ook een malletje gemaakt om de bevestigingsgaten voor te kunnen boren. (Waar een stuk afval printplaat allemaal goed voor kan zijn.)
Zo zag een van de gebouwde sets eruit. Ventilators zijn in serie/parallel gezet zodat ze op 6V draaien. Voeding komt van een stekkeradapter van 12V. Wel bleek het nog nodig om over elke 6V set een condensator te zetten om ze wat rustiger te laten draaien
Ik was begonnen met kleine spijkerclips om de bedrading vast te zetten, maar die waren al snel op. Een stuk isolatieband ging net zo goed.
Montage onder een radiator met draadeinden en een houten latje door een van de gaten waar geen ventilator zit.
Ik had nog een paar inslagmoeren liggen die ik hiervoor kon gebruiken. Gewone moeren met carrosserieringen kan natuurlijk ook.
Voor het in en uitschakelen had ik thermostaat schakelaars gekocht met een schakeltemperatuur van 35grC. Deze kunnen met een stuk geschikte tape tegen de radiator worden geplakt. Wel bleek dat de hysteresis van de dingen aardig groot was. De radiator temperatuur moest een eind onder de 35gr zakken voor er werd uitgeschakeld.
Aluminium tape zoals deze in luchtbehandelingssystemen wordt gebruikt lijkt me prima geschikt om de voeler tegen de radiator te plakken. Ben wel benieuwd of deze jaren blijft zitten, of dat de lijm uithardt en los gaat laten.
Of al het werk het gewenste resultaat heeft, kan ik helaas nog niet zeggen. Het hele project was pas aan het eind van het stookseizoen afgerond, en halfweg deze periode is ook nog onze verwarmingsketel vervangen.
1-8-2023
Maak jouw eigen website met JouwWeb