Professionele LCD Monitor

Als ik langs afvalbakken loop, kan ik het niet laten om even te kijken of er iets van mijn gading in ligt. Zo kwam ik een professioneel ogende monitor tegen die er toch nog goed uit zag. Het ding mee naar huis genomen en aangezet. Hij werkte wel maar viel regelmatig uit. Hij was natuurlijk niet voor niks bij het afval terecht gekomen. Bruikbaar als monitor was hij dus niet, maar wel interessant om aan een inwendig onderzoek te onderwerpen.

Aan de voorkant stond de naam van een Nederlands bedrijf wat ooit hele goede TV's maakte. Eenmaal de bekapping er af werd een andere naam, uit Italië, zichtbaar. Maar ook viel de metalen behuizing op. Een veel betere afscherming dan ik van consumentenspullen gewend ben. Achter de eerste metalen kap zaten enkele printen en een kleine ventilator. Een van die printen bleek een geschakelde 12V voeding te zijn, goed voor 11A met geforceerde koeling. Leuk voor een hobby voedingkje.

Na nog wat schroefwerk kwam ik bij de print die de hoogspanning voor de TL buisjes voor de schermverlichting verzorgd en een print die het LCD scherm aanstuurt. Met wat experimenteren is het gelukt om de verlichting aan de gang te krijgen. Dit maakte het scherm als lichtbak geschikt nadat ik het 2mm dikke LCD scherm verwijderd had.

De achterkant. Netingang, VGA, DVI en BNC aansluitingen.

Nadat ik de kunststof achterkant had verwijderd, nog meer schroefwerk om bij het inwendige te komen.

De metalen afschermkap verwijderd en de eerste elektronica is zichtbaar. Linksboven de voeding.

De volgende afschermplaat verwijderd. Middenonder de aansturing voor het LCD paneel. Recht de HS voeding voor de fluorescentie buisjes als verlichting voor het scherm.

Super high density flatcables naar het LCD scherm.

Het LCD scherm. Nauwelijks 2mm dik.

Een flatscreen TV van hetzelfde merk. De afscherming

is tot een minimum beperkt.

 

28 dec 2017

Maak jouw eigen website met JouwWeb