Home » Knutsels » Minicompressor

Minicompressor

Een tijd geleden kon ik bij een magazijnopruiming een desoldeerbout op perslucht bemachtigen. Voor deze aanwinst had ik natuurlijk ook perslucht nodig. De eerste gedachte was om een persluchtleiding te maken vanuit de berging, waar een kleine Ferm compressor staat, naar de hobbyhoek op zolder, een behoorlijke klus. Ik had echter ook regelmatig in reclameblaadjes starthulpjes zien staan. Deze dingen hebben meestal, behalve een gel-accu, een 12V compressortje aan boord waarmee je je autobanden op kunt pompen. Op een rommelmarkt liep ik zo'n ding tegen het lijf waarvan de accu defect was. In een oudijzerbak vond ik een Argoncilindertje, geschikt voor 110 Bar druk, en een manometer. Van een van mijn oude projecten had ik nog een dikke trafo met gelijkrichter over. Na enkele avonden knutselen heb ik hier een minicompressortje mee gebouwd. Op de manometer werd een microswitch gemonteerd om bij voldoende druk de compressor uit te schakelen, wel via een relais. De kleine motor trekt toch nog zo'n 7A.

Het samengebouwde geheel.

Ik heb bewust voor deze vertikale opstelling gekozen omdat hiermee ook het vocht afgevoerd wordt wat bij het samenpersen van de lucht in de opslagcilinder terecht komt.

Helaas lag in de afvalbak geen drukschakelaar zodat ik die zelf heb moeten maken. Hiervoor heb ik de achterkant van een manometer open gemaakt en aan het inwendige een pinnetje gesoldeerd. Tegen de achterkant heb ik een microswitch gemonteerd die bediend wordt door het pinnetje. De microswitch schakelt een 12V relais wat uiteindelijk het compressortje schakelt.

Na wat puzzelen toch een bruikbare positie gevonden.

Ook al is het hele compressortje klein, tijdens het draaien staat het toch behoorlijk te trillen. Daarom heb ik het enigszins verend op de plank vastgeschroefd. Ook bleek het ding behoorlijk warm te worden.Te warm om de lucht met een kunststof slang af te voeren. Gelukkig was de dikke rubber slang die gebruikt werd om banden op te kunnen pompen nog in goede conditie.

Hopelijk kom ik nog een keer een drukregelaar tegen. Nu heb ik de werkdruk afgeregeld op 6 bar. Met het kleine cilindertje is deze na 1 desoldering al zover gedaald dat het compressortje weer aan slaat. Als ik de druk naar de desoldeerbout wat kan reduceren zal dit hopelijk een stuk minder zijn.

Laatst bijgewerkt 12-08-2011