Windmolens
Het is alweer heel wat jaren geleden dat ik bij een bedrijf op bezoek was wat op eigen terrein een windmolen had staan. De afstand naar het bedrijfspand was niet erg groot en de molen was niet zo hoog zoals ze nu zijn, het was aan het prille begin van het windmolen tijdperk, met als gevolg dat er continu wieken tussen de zon en het raam doordraaiden. Niet erg prettig om te werken. Ik was er maar een kort moment, dus weet niet of dit heel de dag zo merkbaar was.
Van mensen die zich bezig houden met gerichte radiocommunicatie, verbindingen op de wat hogere frequenties, hoorde ik dat de wieken van zo'n molen een hinderlijke signaal verstoring opleveren, iets wat een probleem op kan gaan leveren met steeds meer windmolenparken.
Windmolens leveren CO2 vrije energie als ze staan en draaien. Maar voordat ze staan, en als ze moeten worden afgebroken? Er worden tonnen staal gebruikt voor de paal waarop ze staan. Er is koper nodig voor de spoelen in de generator. De wieken groeien niet als oogstmateriaal aan de bomen. Er is een cabine waarin de generator zit en de wieken aanhangen. In de paal zit een trap en/of een lift. Er is een enorme blok beton nodig om de paal op te zetten. Veroorzaakt de productie en plaatsen van dit alles geen CO2? Ik ben benieuwd hoeveel MWh een molen op moet leveren voordat je kunt zeggen dat ze echt CO2 neutraal heeft gedraaid, afgezien van de milieubelasting op andere gebieden.
Tijdens onze busritten naar en van onze vakantiebestemming reden we door Duitsland. We passeerde enorm veel windmolens en zonne-paneelvelden. Het was zonnig en wat viel me op? Er draaide bijna geen enkele windmolen! Ik vermoed dat het aanbod aan zonne-energie zo groot was dat het aanbod de vraag oversteeg en dat daarom de molens zijn stil gezet. Windstil op een zonnige dag? Dat zou kunnen, maar mij is ooit verteld dat de molens zo hoog zijn omdat er op die hoogte altijd wel wind is.
Op de website van de groene rekenkamer las ik een verhaal over de winning van magneetmateriaal in China voor deze molens. Iets waar je niet bepaald vrolijk van wordt als je leest hoe zwaar het milieu daarmee wordt belast, al is het geen CO2. Voor mij was deze informatie een aanzet om toch maar weer eens na te gaan denken over het gebruik van kern energie. Ook dat is energie die het milieu niet vervuild op het moment dat ze wordt opgewekt. Je zit wel met gevaarlijk afval wat vele jaren moet worden opgeslagen. Maar dat is iets wat iets wat op een beperkt terrein kan. En ja, als het in, of met, een centrale fout gaat heb je ook een vet probleem. maar dat is echter regionaal, net zoals de troep in China, en niet wereldwijd zoals met CO2...
Iets wat onlangs ook mijn aandacht trok was het probleem met infra geluid. De molens produceren al draaiend geluid wat onder de gehoorgrens ligt. Niet hoorbaar dus, maar het wordt blijkbaar wel op een andere manier waargenomen met negatieve gevolgen voor de gezondheid van mens en dier volgens o.a. een artikel op medischcontact.nl
En wat is het effect op de psyche van de mens als deze continu beweging ziet? Langs de snelweg mogen geen borden met bewegende reclame worden geplaatst omdat dit afleid. Als je windmolens in je omgeving hebt, moet je jezelf trainen dat de beweging die je vanuit je ooghoek ziet niet belangrijk is en geen gevaar oplevert. Voer voor psychologen lijkt me.
Van mij hoeven die molens niet zo nodig. Laat ze eerst maar eens verder kijken waar bespaard kan worden. Zijn al die energieverslindende datacenters echt wel nodig? Waarom zie je steeds meer grote energievretende LED schermen in winkelcentra en langs snelwegen? Is economie echt zoveel belangrijker dan ons leefmilieu?
Een windmolenpark in Duitsland. Een zonnige dag en alle molens staan stil.
19 jun 2017. bijgewerkt 7 april 2021
Maak jouw eigen website met JouwWeb