Ledlampje 2
Via een bevriende installateur kreeg ik de beschikking over een aantal gebruikte ledlampjes waarvan er diverse defect waren. Ze waren vervangen omdat ze om de haverklap op moesten komen draven om weer enkele defecte exemplaren te vervangen. Waarschijnlijk waren ze van een goedkoop onbekend fabrikaat want er was niets van een stempel met gegevens te vinden op de buitenkant. Geen vermogen, spanning, openingshoek, lichtkleur of wat dan ook. Ook geen CE teken. Een lampje aangesloten op vermogensmeter bleek 6W op te nemen.
Ledlampje, gegevens onbekend.
Duidelijk was al wel dat het 230V lampjes waren, samengesteld uit 3 LED's en wat electronica voor de aansturing. De leds sturen hun licht via een plaatje met kunststof lensjes de buitenwereld in.
De 3 LED's achter het lensplaatje.
In het voetje zat een kleine geschakelde voeding, werkend op ca 45khz, om de 230V wisselspanning om te zetten naar ca 9,5Vdc voor de in serie geschakelde led's.
Het dubbelzijdig bestukte voedingsprintje.
Wat voor mij totaal nieuw was, was de opbouw van het trafootje. Dit bleek te bestaan uit op print geëtste spoeltjes, nog nooit eerder zo gezien. Van deze printjes waren er 3 op elkaar geplakt. De kern was een E-kern van ferietmateriaal.
Het voedingkje vanaf de zijkant gezien. Duidelijk zijn de printplaatjes van het trafootje te zien.
Een van de trafoprintjes met een deel van de ferietkern er nog in.
Bijgewerkt 20-2-2012
Maak jouw eigen website met JouwWeb