Metingen

In de zomer van 2010 is het paneel dus weer op een andere locatie opgesteld en ben ik eens wat gaan meten. Onderstaand plaatje geeft de stroom weer door een nagenoeg kortgesloten paneel in een vaste opstelling.

Deze meting is gedaan op 6-8-2010 met het paneel op het zuiden gericht. De starttijd van de rode lijn is 6:30u. Schaal 1uur/div. Omstreeks 12:00u is de zon op z'n hoogst wat duidelijk te zien is aan de afgegeven stroom. Ook is goed te zien wat bewolking voor invloed heeft op de stroomafgifte.

13-9-2010

Begin november een vergelijkende meting gedaan met als belasting de 12V tuinverlichting goed voor 100W belasting. De eerste avond brandde de verlichting ruim 2uur op de kleine 12V accu. Deze had dagen de tijd gehad om op te laden zonder belasting. De tweede avond had de accu niet meer dan een dag tijd gehad om op te laden tijdens een bewolkte dag met af en toe een beetje zon. Brandtijd tuinverlichting 1/2 uur. De derde avond brandde ze nog maar 1 kwartier. Dat was na een hele bewolkte dag. Met het afnemen van de zonnestraling neemt de opbrengst van een paneel drastisch af.

8-11-2010

In februari 2011 heb ik een andere belasting in elkaar geknutseld zodat ik kan gaan meten welk vermogen het paneel afgeeft bij ca 13,8V (accuspanning). Mijn 2 kanaals meter heb ik ingesteld op stroom en spanning meten en het scherm geeft het daarbij horend vermogen weer. Hieronder wat resultaten.

Dit plaatje geeft een zonnige dag weer met op de middag even wat bewolking. Meting: februari 2011

 

Dit is het resultaat van een bewolkte februaridag.

 

Drie richtingen 

OOST                                             ZUID                                        ZUIDWEST

Bovenstaande grafieken zijn het resultaat van 3 metingen in maart 2011 in drie richtingen. Pal oost geeft een merkbare vermindering in opbrengst, zowel in duur als in hoeveelheid. In de middelste grafiek zijn veel pieken naar beneden te zien veroorzaakt door bewolking. In deze grafiek zijn ook naaldpulsen te zien die waarschijnlijk veroorzaakt worden door een probleem in de meetopstelling of meter. De oorzaak hiervan heb ik nog niet kunnen achterhalen. 

Spanning

Deze meting is gedaan op 21 februari 2011 aan een onbelast paneel. Al vrij snel na zonsopgang, ca 7:30u, geeft het paneel de maximale spanning af.

Laatst bijgewerkt 21-3-2011

Maak jouw eigen website met JouwWeb